Mozgó Bulisegély Szolgálat

A „Moonshine – a Rolling-Room Mozgó Bulisegély Szolgálat Debrecenben”

A Lelkierő Egyesület 2007. óta rendelkezik ellátási szerződéssel, Debrecen városával. Ellátásunk szerepe kiemelkedően fontos, mivel Debrecen város területén rajtunk kívül nem rendelkezik speciálisan fiatalokkal foglalkozó alacsonyküszöbű működési engedéllyel rendelkező szervezet. A hétvégi éjszakai utcai megkereső tevékenységünket 5 éve végezzük Debrecen frekventált szórakozóhelyeinek környékén.Programunk továbbfejlesztése bevonja a Debreceni Ifjúsági Házat és a Debreceni Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot, mint szakmai felügyeletet is. A programunk lényege:

A pre-loading jelensége - tehát, hogy a partik előtti utcákban, kocsmákban „melegítenek be” a fiatalok – komoly problémát jelent Debrecenben. A designer drogok terjedésével és a szórakozási szokások megváltozásával város közterületein is megjelent a szerhasználat. A fiatalok ma már nem egy szórakozóhelyen buliznak, hanem egyik helyről a másikra vándorolnak, ezáltal, a szerhasználat a közterületeken zajlik. Ezek a helyek a Darabos-Bethlen utca környéke, Bajcsy Zsilinszky és Simonffy utca, a Jászai Mari tér, a Fórum előtti park, az éjjel nyitva tartó kocsmák és szórakozóhelyek környéke.

Programunk alapját a 2015. évi Nemzetközi Tinédzseraddiktológiai Konferencia megkereső szekciója adta, ahol a szakemberek egyöntetű véleménye az volt, hogy az utcai megkereső munkát össze kell kapcsolni szabadidős tevékenységekkel. Hisz amíg a fiatalok idejüket hasznosan töltik, kisebb az igényük a szerhasználatra. A Debrecen Város Önkormányzata és a városi KEF segítségével szükségletfelmérést végeztünk, hogy milyen szabadidős programokat biztosítsunk hétvégenként az éjszakában. A szükségletfelmérés eredményeként az éjszaki pingpong és a tollaslabda került kiválasztásra - amelynek már régi hagyományai vannak az ártalomcsökkentő, megkereső munka területén. A specialitása ennek a programnak abban áll, hogy nem egy elszigetelt intézményben, tornateremben, plébánián állítjuk fel az asztalokat, hanem Debrecen közterületén. Így a szórakozó, vándorló fiatalok, akaratlanul is „beleütköznek” a programunkba. A kortárssegítők révén lehetőség nyílik a másként megközelíthetetlen, szerhasználó fiatalokkal játék közben építsenek ki kapcsolatot. A célcsoport főleg a 15-25 év közötti korosztály adja, nekik nyújt a program biztos szórakozást, elfoglaltságot és a Debreceni Ifjúsági Ház kapcsán közösségi teret, biztonságos szórakozási lehetőséget. A résztvevők összetételét főleg a hétvégi buli környezet befolyásolja.A megkereső utcai munkát szombat este 10 órától hajnali 3 óráig látjuk el. A mobil utcai megkereső tevékenységet egy időben minimum 6 fő látja el.  A megkereső munkát professzionális és önkéntes segítők végzik, ezen a multidiszciplináris megközelítés révén, hogy a professzionális segítők és kortárssegítők nem egymást gátolva, hanem egymást erősítve lépnek fel, így a szolgáltatásunk elfogadottsága nagymértékben nő.

Az önkéntesek beszélgetést kezdeményeznek a fiatalokkal

• Szórólapokat osztanak, tájékoztató kiadványokat terjesztenek

• Információkat adnak a városban fellelhető segítő szolgáltatásokkal kapcsolatban

• Ártalomcsökkentésre alkalmas eszközöket osztanak a fiataloknak

Elsődleges célunk a kockázatos droghasználat megelőzése, ill. a fogyasztás kapcsán felmerülő problémák, ártalmak csökkentése. Itt gondolunk akár a kiszáradásra, a fogyasztásból adódó balesetekre, fertőzésekre, erőszakos cselekményekre. Az így elért fiataloknak ásványvizet, vitaminokat, óvszert osztunk, szükség esetén elsősegélyt nyújtunk. Tapasztalataink alapján az elért fiatalok körében csökken a kiszáradás veszélye, a védekezés nélküli szexuális kontaktusok száma, a szerhasználat. A helyszín: Piac utca és a Simonffy utca kereszteződése, ahol 2 ping-pong asztal, tollaslabdaháló és két sörpad, asztallal kerül felállításra, ahová az ártalomcsökkentő ásványvizek és vitaminok és prevenciós kiadványok kerülnek.

A szolgáltatások általános jellemzői

• Anonimitás, Önkéntes igénybevétel, Ingyenes
  • Struktúrája rugalmas, a fiatalok elérése specifikus programmal történik. A fiatalokat saját életterükben igyekszünk elérni.
  • Terápiás kapcsolatokkal még nem rendelkező kábítószer-fogyasztó fiatalokat motivál a segítői kapcsolat igénybe vételére.
  • Multiplikátor hatás, a projekt eredményeinek elterjesztése

Várt eredmény, hogy a projekt ideje alatt hétvégénként legalább 100 fiatalt érünk el. Körükben csökken a kiszáradás veszélye, a védekezés nélküli szexuális kontaktusok száma, a szerhasználat és az abból adódó egészségügyi problémák. Ennek megvalósításához feltétlenül szükségesek az igényelt fogyóeszközök (ásványvíz, vitamin, óvszer). A közvetlen ártalomcsökkentés mellett a célcsoport tájékoztatása is központi célunk, tájékoztatjuk őket a szerhasználat veszélyeiről, szervezetünk által ingyenesen igénybevehető szolgáltatásokról, addiktológiai konzultációkról, klubokról, szabadidős tevékenységről. A komoly problémával küzdő fiatalokat továbbirányítjuk, szükség esetén betegutat biztosítunk a Kenézy Gyula Kórház Addiktológiai Osztályára.